Bavi se vazduhoplovstvom
 
 
Bavi se vazduhoplovstvom
 
 

Na početak Na početak

GALERIJA VELIKANA

.................................................................................................................................................

ZORAN KATANIĆ

Četvorostruki svetski prvak u raketnom modelarstvu za 2012. godinu.
Osvajač srebrne i bronzane medalje, pojedinačno i ekipno, na SPRAM 2012,
Vicešampion sveta u raketnom modelarstvu za 2012. i 2010.g. u klasi S6A,
četvorostruki svetski rekorder i pobednik mnogobrojnih svetskih kupova, višestruki državni prvak, dobitnik dva “Zlatna orla” i Majske nagrade.
Pobednik Svetskog kupa za 2012.g. u klasi S4A

Zoran Katanić prima nagradu od Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Marinike Čobanu

                   Zoran Katanić je član Aerokluba „Sremska Mitrovica“ i član Reprezentacije  Srbije, koja se vratila sa Svetskog prvenstva u raketnom modelarstvu, održanom u Liptovskom Mikulašu u Slovačkkoj od 1.-9. septembra 2012.g.,  sa 18 osvojenih pehara i  medalja.                                                             
                   Od toga, Zoran Katanić je osvojio 2. zlatne, 1. srebrnu i 1. bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i učestvovao je u osvajanju 2 zlata, 1 srebra i 1 bronze u ekipnoj konkurenciji. 
                   Za ovaj, do sada nezabeležen uspeh u raketnom modelarstvu, Zoran Katanić je  dobio i prelazni pehar Medjunarodne vazduhoplovne federacije FAI - “Car Neubroner” za najboljeg seniora na 19. Svetskom prvenstvu, a od organizatora je, pored specijalne diplome, dobio i “Janošikov opasač“ – priznanje i simbol tatranskog kraja, za najuspešnijeg takmičara.

                   Zoran Katanić, aktuelni dvostruki svetski prvak u 2012.g. u klasama S3A, rakete sa padobranom i S4A-raketoplani, četvorostruki svetski rekorder, vicešampion sveta u raketnom modelarstvu za 2012. i 2010.g., višestruki svetski prvak-ekipno i pobednik mnogobrojnih Svetskih kupova,  dobitnik najvišeg vazduhoplovnog priznanja Vazduhoplovnog saveza Srbije, Statue “Zlatni orao” kao i dobitniк mnogobrojnih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja, rodjen je 27. marta 1960.g. u Kuzminu. Od najranijeg detinjstva “uhvatio se u koštac” sa raketnim modelima, kojima je zamenio plišane mece, autiće i loptu. A kako i ne bi, kada mu je tata, Radojica Katanić, svetski prvak i rekorder u raketnom modelarstvu, napunio kuću balzom, stiroporom, staklenom vunom, poliestarskim smolama i drugim, tada aktuelnim modelarskim materijalima, da nije ni bilo mesta za igračke i druge stvari. Iako mu je već tada sudbina raketnog modelara bila “zapečačena”, a kako ga niko o tome nije zvanično obavestio, posle osnovne, završava srednju šumarsku školu u Sremskoj Mitrovici. Danas je profesionalni nastavnik modelarstva, u svom matičnom Aeroklubu “Sremska Mitrovica”.
                   S obzirom da je daleke 1962.g. na jednoj klubskoj proslavi, bežeći od očiju
javnosti i nadzora roditelja, uspeo da zapali fitilj raketnog modela i tako napravi haos u publici, od toga dana je promovisan za počasnog člana Aerokluba “Sremska Mitrovica”, pa slobodno možemo reči da je od malih nogu počeo da se bavi raketnim modelarstvom.
                   Kao što se od jednog ovakvog momka sa “pedigreom” očekivalo, u raketnom modelarstvu je osvojio sve titule na domačem i medjunarodnom terenu. Od klubskog prvaka, preko republičkog i državnog, pa sve do svetskog prvaka i svetskog rekordera. U juniorskoj reprezentaciji je bio od svoje  16. godine, a član  seniorske reprezentacije je od 1987. godine.    

                   Za 2000. godinu vezana je jedna anegdota koja prati učesnike svetskih kupova. Pošto su upravo te godine, na svetskim kupovima, Zopran i Radojica Katanić “zablistali” i “pokupili” gotovo sva prva mesta, do tada nepobedivi Italijan, Antonio Mazarati, koji je već video pehare u svojim rukama, prokomentarisao je: “Od sada ću prvo da proverim da li dolaze
Katanići, pa ću tek onda da pakujem kofere za put”.

                   Široj, pa i stručnoj sportskoj javnosti nije dovoljno poznat podatak da raketni mode-lari sami prave modele s kojima se takmiče. Modeli se prave po najsavremenijim “svemirskim” tehnologijama, od najnovijih materijala, kao što su: kevlar, ugljenična vlakna, specijalne legure i smole. Materijal je veoma skup i teško se nabavlja u našim uslovima, da ne govorimo o problemu raketnih motora i njihovom prenošenju preko granice. Modeli se prave u periodu kada prestane glavna, letačka sezona, a rade se danima i mesecima. Na samom takmičenju ispucavaju se samo dva prijavljena i overena modela, u tri pokušaja, što znači da jedan model obavezno mora da se “uhvati” i ponovo ispuca. Tu nastaje problem. Model koji dostigne nekoliko stotina metara visine postaje zarobljenik vazdušnih struja i nošen vetrom prevaljuje nekoliko kilometara dok ne padne na zemlju. Takmičar prati njegov let i ne ispuštajući ga iz vida (na toj visini model je kao čioda, ako ga izgubi iz vida, neće ga više pronaći) trči po livadama, jendecima, barama,  kukuruzištu i drugim preprekama, da bi uhvatio model, pokazao ga sudijama  i ponovo ga ispalio, u okviru predvidjenog, strogo ograničenog, vremena.

                                                              Zoran i Radojica Katanić na startu

                   Zato se raketni modelari ljute kad im, neupućeni, osporavaju sportski karakter i proglašavavaju ih za tehničku disciplinu. Zoran Katanić iznosi svoja iskustva sa 15. Svetskog prvenstva u Poljskoj: “Toga dana, kada sam postao vicešampion sveta, pretrčao sam najmanje 20 kilometara. Bio sam sav mokar i blatnjav, po licu i rukama izgreban od nekog šiblja, a na nogama sam imao takve plikove da sam se celu noć lečio. Za nedelju dana prvenstva izgubio sam 15 kilograma telesne težine. Kakva Čigota, ko hoće da smršavi, neka se bavi raketnim modelarstvom!” poručuje Zoran.
                   Medjutim, sve se to zaboravi kada se popne na pobednički tron. A Zoran Katanić se, ove,  2012. godine  4 puta penjao na najviše, pobedničko postolje i slušao našu himnu.

Uspešan start      

19. SVETSKO PRVENSTVO RAKETNIH MODELARA ZA SENIORE
      1.-9. septembar 2012.g.  Liptovski Mikulaš, Slovačka:

Pojedinačna konkurencija
1. mesto  S3A – rakete sa padobranom,            Katanić Zoran - AK „Sremska Mitrovica“,
1. mesto  S4A -  raketoplani                              Katanić Zoran – AK „Sremska Mitrovica“                                                                                                                                                
2. mesto  S6A -  rakete sa trakom,                    Katanić Zoran -  AK “Sremska Mitrovica”
3. mesto  S1B – rakete visina,                           Katanić Zoran – AK “Sremska Mitrovica”

Ekipno
1. mesto S1B – rakete za postizanje visine
1. mesto  S3A – rakete sa padobranom
2. mesto S6A – rakete sa trakom
3. mesto S4A – raketoplani

Zoran Katanić sa prelaznim peharom FAI  “Car Neubroner” za najboljeg seniora na 19. SPRaM-u
2012.g. u Slovačkoj

SVETSKI KUP RAKETNIH MODELARA  2012.g.  KONAČAN- GENERALNI PLASMAN
1. mesto  S4A – raketoplani
2. mesto  S6A – rakete sa trakom

34. Ljubljana Cup, 5.-7. oktobar 2012.g. Ljubljana, Slovenija
1. mesto S4A – raketoplani
5. mesto S6A – rakete sa trakom

2. Fenix Cup, 22. -23. septembar 2012.g. Vinkovci, Hrvatska
3. mesto S4A
2. mesto S6A

8. Vega Cup, 6. -8. jul 2012.g. Krško, Slovenija
3. mesto S6A

Štip kup 2012., 9. -10. jul 2012.g. Štip, Makrdonija
1. mesto S4A
2. mesto S6A

Sirmium Cup, 16.-17.jun 2012.g. Sremska Mitrovica, Srbija
1. mesto S6A

Buzau Cup 2012.  25. -27.maj 2012.g. Buzau, Rumunija
1. mesto S6A
4. mesto S4A
7. mesto S7

Kaspichan Cup 2012.  11.-13. maj 2012.  Kaspichan, Bugarska
1. mesto S4A
4. mesto S6A
4. mesto S7

                   Da ovi rezultati nisu slučajni, već da su plod dugogodišnjeg uspešnog rada i postizanja vrhunskih rezultata u kontinuitetu, od 2004. godine, pa sve do danas, vidljivo je iz rezultata koji su prikazani po godinama, od 2004. pa do 2011.g.

2004. godina
15. SVETSKO PRVENSTVO U RAKETNOM MODELARSTVU,                                                                    
3.-11. septembar 2004.g.  Deblin, Poljska,

1.  mesto,  S3B - rakete sa padobranom,              
1.  mesto, ekipno u disciplini S6B - rakete sa trakom,          
2.  mesto, ekipno u disciplini S9B - žirokopteri (rakete sa elisom) 

    
SVETSKI KUP 2004.g.
I MESTO U GENERALNOM PLASMANU ZA SVETSKI KUP 2004.G.
u klasi S6B, rakete sa trakom, posle 15 održanih Svetskih kupova:

I    mesto u klasi S6B, Štip kup 2004., Makedonija,
II   mesto u klasi S9B, Štip kup 2004, Makedonija,
I    mesto u klasi S4B, Buzau kup 2004, Rumunija,
I    mesto u klasi S6B, Beograd kup 2004, SCG,
II   mesto u klasi S4B, Sirmijum kup 2004, SCG,
III  mesto u klasi S9D, Sirmijum kup 2004, SCG,
I    mesto u klasi S9B, Ljubljana kup 2004, Slovenija,
II   mesto u klasi S6B, Ljubljana kup 2004, Slovenija,
I    mesto u klasi S6B, Mešerino kup 2004, Rusija.

DVA SVETSKA REKORDA!
                   Zoran Katanić je na 26. Ljubljana kupu, završnom kolu Svetskog kupa koji je održan u Ljubljani od 15.-17. oktobra 2004.g. postavio DVA SVETSKA REKORDA u dužini trajanja leta i to: U KLASI S3C, rakete sa padobranom, 273 sekunde                           
                                     U KLASI S6B, rakete sa trakom 93 sekunde.
                   2004. godina je godina Zorana Katanića! Pored svih osvojenih pehara i medalja, titula svetskog prvaka i vicešampiona sveta, pobednika mnogobrojnih svetskih kupova i pobednika Svetskog kupa u Generalnom plasmanu, Zoran Katanić je, za svoje sveukupne sportske rezultate, a posebno one postignute u 2004. godini, na dodeli najvećih vazduhoplovnih priznanja u Svečanoj sali Doma vazduhoplovaca u Beogradu proglašen za NAJBOLJEG VAZDUHOPLOVNOG SPORTISTU i dodeljena mu je STATUA “ZLATNOG ORLA”.

 

Konferencija za štampu u VSS po povratku sa 15. Svetskog prvenstva za raketne modelare, u Poljskoj,
gde je Zoran osvojio 2. zlatne i 1. srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i proglašen za najboljeg takmičara na SPRaM-u (Z.Katanić – prvi s leva)

2005. GODINA

SVETSKI KUP Štip 2005., Makedonija:
1.   mesto u klasi S8, - radiokomandovani RC raketoplani,
2.   mesto u klasi S9, - žirokopteri,
3.   mesto u klasi S4, - raketoplani.

SVETSKI KUP Sirmijum kup 2005, Sremska Mitrovica:
1.   mesto u klasi S4 - raketoplani.

SVETSKI KUP 2005. Beograd:
3.  mesto u klasi S9 - žirokopteri.

SVETSKI KUP Ljubljana 2005., Slovenija:
1.  mesto u klasi S4 - raketoplani,
2.  mesto u klasi S9 - žirokopteri,
2.  mesto u klasi S6 - rakete sa trakom.

                   
SVETSKI KUP Vaga kup 2005., Maribor:
1.  mesto S4 - raketoplani,
2.  mesto S6 - rakete sa trakom.

U Generalnom plasmanu Svetskog kupa za 2005. godinu, Zoran Katanić je osvojio
1.  MESTO u klasi S4 - raketoplani i
 3  MESTO u klasi S9 - žirokopteri!

         Zoran Katanić je i TROSTRUKU DRŽAVNI PRVAK SRBIJE I CRNE GORE ZA 2005. GODINU. Na Državnom prvenstvu koje je održano u Sremskoj Mitrovici od 3 -  5. juna 2005.g. osvojio je:
I   mesto u klasi S6, rakete sa trakom,
I   mesto u klasi S9, žirokopteri,
I   mesto u klasi S8, radiokomandivani RC raketoplani,
III mesto u klasi S4, raketoplani

         U 2006. godini Zoran Katanić je, zbog povrede, učestvovao samo na tri takmičenja na kojima, razumljivo, nije postigao očekivane rezultate.

2007. GODINA
         U 2007. godini, posle oporavka, Zoran ponovo postaje onaj pravi, vrhunski sportista kakvog ga poznajemo i na 6 svetskih kupova osvaja 4 zlatne medalje, 6 srebrnih i 4 bronzane medalje:

SVETSKI KUP 2007.
Sirmijum-kup, Sremska Mitrovica, Srbija
1.  mesto u klasi S4, raketoplani,
2.  mesto u klasi S8, radiokomandovani RC raketoplani,

Vega-kup, Krško, Slovenija,
1.  mesto u klasi S9, žirokopteri,
3.  mesto u klasi S6, rakete sa trakom,

 Štip-kup, Štip, Makedonija,
2.  mesto u klasi S4, raketoplani,
2.  mesto u klasi S6, rakete sa trakom,      

Beogradski-kup, Beograd, Srbija,
1.  mesto u klasi S6, rakete sa trakom,
1.  mesto u klasi S9, žirokopteri,
        
Bukurešt-kup, Bukurešt, Rumunija,
2.  mesto u klasi S6, rakete sa trakom,
2.  mesto u klasi S4, raketoplani,
2.   mesto u klasi S8, radiokomandovani RC raketoplanI
3.  mesto u klasi S9, žirokopteri,

Ljubljana-kup,  Ljubljana, Slovenija.
1. mesto u klasi S6, rakete sa trakom,

DRŽAVNO PRVENSTVO 2007.G.
II  mesto u klasi S1, rakete za postizanje visina,
II  mesto u klasi S9, žirokopteri,
III mesto u klasi S8, radiokomandovani RC raketoplani,
I   mesto ekipno u klasi S1, rakete za postizanje visina,
I   mesto ekipno u klasi S4, raketoplani,
I   mesto ekipno u klasi S8, radiokomandovani RC raketoplani.

2008. GODINA
SVETSKI KUP 2008.
GENERALNI PLASMAN SVETSKOG KUPA        1 mesto,  S-6-A rakete sa trakom                                       
Koroljev kup,  Rusija              
1  mesto,  S6A -  rakete sa trakom        
                  
Buzau kup Rumunija                                              
1. mesto,  S4A – raketoplani

Vega kup Slovenija                                              
1. mesto , S4A - raketoplani                  

Beograd cup, Srbija                                                
1. mesto,  S6A - rakete sa trakom          
3. mesto,   S8-EP RC raketoplani  
                                                              
Sirmijum kup, Sr.Mitrovica, Srbija
1. mesto,  S6A rakete sa trakom  

Stip Cup Makedonija    
2. mesto,  S-4-A raketoplani                  
1. mesto,  S-9-A zirokopteri  

Reprezentacija Srbije sa osvojenim peharima na 19. Svetskom prvenstvu u Slovačkoj   

     
Zoran Katanić prima prelazni pehar FAI za najboljegseniora prvenstva iz ruku S.Pelagića,preds.Kom.za RM
         

2010. GODINA
18. SVETSKO PRVENSTVO RAKETNIH MODELARA ZA SENIORE
21-28. avgust, Irig, Srbija
2. mesto pojedinacno                   S-6-A rakete sa trakom 
1. mesto ekipno                              S-6-A     -//-
3. mesto ekipno                              S-1-B  rakete za postizanje visina

Generalni plasman svetskog kupa :                                                                                               
2. mesto                                        S-6-A rakete sa trakom
3. mesto                                        S-9-A zirokopteri 

2011. GODINA
Evropsko prvenstvo raketnih modelara   20- 27. avgust 2011.  Buzau - Rumunija        

3. mesto pojedinacno    S-4-A  raketoplani 
1. mesto ekipno             S-4-A  raketoplani

Generalni plasman svetskog kupa                                      
4. mesto                        S-9-A  zirokopteri      

 

Sa dodele “Majske nagrade” u Beogradu, 25. maja 2013. g.

Vazduhoplovni savez Vojvodine predložio je Zorana Katanića za dodelu nagrade                  
„Jovan Mikić Spartak“

                   Vazduhoplovni savez Vojvodine predlaže ovog vrhunskog sportiostu, dvostrukog prvaka  sveta u raketnom modelarstvu za 2012. godinu pojedinačno i dvostrukog svetskog prvaka ekipno, četvorostrukog svetskog rekordera, vicešampiona sveta za 2012. i 2010. godinu, pobednika Svetskog kupa u generalnom plasmanu u 2012. i 2004. godini, sportistu koji je pobedio u 18 svetskih kupova, šestostrukog državnog prvaka, osvajača mnogobrojnih pehara i medalja, nosioca najviših priznanja u vazduhoplovnom sportu, Zorana Katanića,  za dodelu najvišeg sportskog priznanja u AP Vojvodini, nagradu “Jovan Mikić Spartak”, jer je izuzetan sportista, koji je osvojio sve što se može osvojiti u jednoj grani sporta – RAKETNOM MODELARSTVU, koje po medjunarodnoj nomenklaturi FAI, spada u VAZDUHOPLOVNE SPORTOVE.

Pripremio: Ž.Vuletić

 
 
     
Copyright © 2008 - Redesign 2010 - All rights reserved Vazduhoplovni Savez Vojvodine & A.M.A. Lalicic